Šaranovičeva 21c Vir,
1230 Domžale, Slovenija

Pon in Pet: 9.00 – 12.00
Sreda: 13.00 – 17.00

Za obisk SPOT točke obvezno predhodno naročilo.

Search

Recikliranje in učinkovito izkoriščanje virov v gradbeništvu: Projekt Circular.Buildings

Recikliranje in učinkovito izkoriščanje virov v gradbeništvu: Projekt Circular.Buildings

 

Image by jcomp on Freepik

 

PROJEKT CIRCULAR.BUILDINGS

Recikliranje in učinkovito izkoriščanje virov v gradbeništvu

Slovenija skupaj s partnerji iz Italije sodeluje pri projektu Circular.Buildings, ki je usmerjen v krožno gospodarstvo in trajnostno upravljanje virov v gradbeništvu. Ta pobuda nagovarja problematiko velikih količin odpadkov in visokih energetskih potreb v gradbenem sektorju, ki je v Evropski uniji odgovoren za več kot 35 % celotne proizvodnje odpadkov ter 36 % svetovne porabe energije in 39 % emisij CO2, povezanih z energijo.

Cilj projekta

Projekt Circular.Buildings se osredotoča na zmanjšanje gradbenih odpadkov, njihovo recikliranje in ponovno uporabo, s ciljem podaljšanja življenjske dobe stavb in zmanjšanja okoljskih vplivov. Tako slovenska kot italijanska vlada prepoznava pomembnost krožnega gospodarstva v gradbeništvu, kljub izzivom, ki jih prinaša različna zakonodaja na obeh straneh meje.

V začetni fazi projekta so partnerji preučevali in analizirali slovensko ter italijansko zakonodajo, da bi opredelili smernice za vzpostavitev čezmejnega krožnega gospodarstva v gradbenem sektorju. Rezultat projekta bo tudi razvoj spletnega portala za podporo in spremljanje čezmejnega krožnega gospodarstva v gradbeništvu.

Več o projektu: Circular.Buildings projekt
Več o projektu (OZS): OZS Circular.Buildings projekt

Vir: OZS