Šaranovičeva 21c Vir,
1230 Domžale, Slovenija

Pon in Pet: 9.00 – 12.00
Sreda: 13.00 – 17.00

Za obisk SPOT točke obvezno predhodno naročilo.

Search

Evropski Akt o umetni inteligenci – nova zakonodaja, ki postavlja svetovni standard

Evropski Akt o umetni inteligenci – nova zakonodaja, ki postavlja svetovni standard

Julija letos je bil v Uradnem listu Evropske unije objavljen nov predpis Evropskega parlamenta in Sveta EU, ki ureja umetno inteligenco. Gre za Akt o umetni inteligenci, prvi celovit zakonodajni okvir na svetu, ki je začel veljati 1. avgusta 2024. Ta zakonodaja prinaša pomembne spremembe na področju regulacije umetne inteligence, saj določa jasna pravila za razvijalce, uporabnike in regulatorje tovrstnih sistemov.

 

Image by freepik

 

Akt o umetni inteligenci

Akt o umetni inteligenci  uvaja enotna pravila za dajanje na trg in uporabo sistemov umetne inteligence (UI) znotraj Unije. Poleg tega vključuje prepoved določenih praks umetne inteligence ter postavlja posebne zahteve za sisteme z visokim tveganjem. Akt prav tako določa obveznosti za upravljavce takšnih sistemov. Poleg tega akt predpisuje tudi pravila glede preglednosti določenih sistemov umetne inteligence, pravila za dajanje na trg modelov UI za splošne namene ter vzpostavlja okvir za spremljanje, nadzor in upravljanje trga. Posebna pozornost je namenjena tudi ukrepom za podporo inovacijam, s poudarkom na malih in srednjih podjetjih, vključno z zagonskimi podjetji.

Namen akta

Namen akta je vzpostavitev enotnega pravnega okvira, ki bo izboljšal delovanje notranjega trga, zlasti na področju razvoja, trženja, uporabe in regulacije sistemov umetne inteligence znotraj Unije. S tem želi Evropska unija spodbuditi razvoj zaupanja vrednih in na človeka osredotočenih sistemov UI, obenem pa zagotoviti visoko raven varovanja zdravja, varnosti in temeljnih pravic, kot jih določa Listina Evropske unije o temeljnih pravicah, vključno z varovanjem demokracije, pravne države in okolja.

Akt prinaša tudi zaščitne ukrepe, ki zagotavljajo, da so sistemi umetne inteligence, ki se uporabljajo v EU, varni, pregledni, sledljivi, nediskriminatorni in okolju prijazni. Generativna umetna inteligenca, kot je ChatGPT, bo morala izpolnjevati zahteve po preglednosti, kar vključuje razkritje, da je vsebina ustvarjena s pomočjo umetne inteligence, ter uvedbo mehanizmov za preprečevanje ustvarjanja nezakonitih vsebin. Poleg tega bodo morali biti objavljeni povzetki avtorsko zaščitenih podatkov, ki so bili uporabljeni za usposabljanje modelov.

Evropska komisija je aprila 2021 predlagala prvi regulativni okvir za umetno inteligenco. Akt o umetni inteligenci, objavljen v Uradnem listu EU, se bo v celoti začel uporabljati 2. avgusta 2026, medtem ko bodo določbe o priglašenih organih in strukturi upravljanja začele veljati že 2. avgusta 2025. To pomeni, da bodo morale države članice v enem letu po uveljavitvi implementirati ta akt v svoje nacionalne zakonodaje.

 

AKT O UMETNI INTELIGENCI

 

Vir: MDP