Šaranovičeva 21c Vir,
1230 Domžale, Slovenija

Pon in Pet: 9.00 – 12.00
Sreda: 13.00 – 17.00

Za obisk SPOT točke obvezno predhodno naročilo.

Search

Uveljavitev Zakona za optimizacijo postopkov na upravnih enotah

Uveljavitev Zakona za optimizacijo postopkov na upravnih enotah

 

Image by freepik

 

INTERVENTNI ZUOPUE

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE) prinaša dve ključni spremembi. Prva sprememba se nanaša na krajevno pristojnost upravnih enot v zadevah in postopkih prijave prebivališča tujcev. Poleg tega zakon uvaja ureditev, ki tujcem po pridobitvi začasnega dovoljenja omogoča delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko postopek na upravni enoti do dokončne odločitve še poteka.

Prvi del ukrepov predstavlja trajno spremembo, ki omogoča, da se vloge v teh postopkih vložijo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Namen teh ukrepov je zmanjšati obremenjenost upravnih enot in njihovih zaposlenih ter s tem pospešiti reševanje zadev in zmanjšati zaostanke. Zakon odpravlja nekatere pomembne administrativne ovire, ki so v preteklosti prispevale k dolgotrajnim postopkom na področju tujcev. Z odpravo krajevne pristojnosti pri pridobitvi bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce bodo upravne enote po vsej državi enakomerno obremenjene, kar bo pripomoglo k hitrejšemu reševanju zadev.

Poleg tega zakon uvaja ureditev, ki tujcem po pridobitvi začasnega dovoljenja (preko potrdila o vloženi vlogi na upravno enoto in informativnega lista Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje) omogoča zakonito delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko postopek na upravni enoti do pravnomočne odločitve še poteka. Ta ureditev bo veljala za vse vloge, vložene do vključno 30. septembra 2024. Pomembno je poudariti, da se ta ureditev nanaša izključno na delavce tujce iz tako imenovanih brezvizumskih držav in je omejena na delo in prebivanje v Republiki Sloveniji.

Pomembne informacije za vlagatelje

Če je vloga za izdajo enotnega dovoljenja za delo in prebivanje že vložena ob uveljavitvi tega zakona, lahko upravna enota na zahtevo vlagatelja izda potrdilo o vloženi vlogi, ki tujcu omogoča prebivanje v Sloveniji. Če delodajalec vloži vlogo po uveljavitvi zakona, pa upravna enota potrdilo izda po uradni dolžnosti. Na podlagi tega potrdila in soglasja Zavoda za zaposlovanje k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo se tujec lahko zaposli. Zavod nato izdano soglasje posreduje vlagatelju in upravni enoti, ki vodi postopek, hkrati pa izda informativni list, ki ga vroči delodajalcu. Tujec mora delo začeti najkasneje 15. dan po izdaji informativnega lista.

S tem zakon prinaša optimizacijo postopkov za pridobitev enotnih dovoljenj za prebivanje in delo tuje delovne sile, ki jo slovensko gospodarstvo nujno potrebuje, kar bo pozitivno vplivalo tudi na konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

ZUOPUE začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, torej 25. julija 2024, medtem ko se odprava krajevne pristojnosti upravnih enot za prijavo prebivališča začne uporabljati tri mesece po objavi.

POVEZAVA NA OBJAVLJEN ZAKON V UL